Menu Sluiten

Fitness- en conditietraining voor honden met een lange rug

Wanneer heeft een hond een lange rug? Hoe kan ik dat bepalen en zijn er extra letsels die voorkomen bij honden met een lange rug?

Voor een aantal honden is het duidelijk. Iedereen zal het met mij eens zijn dat een Teckel een lange rug heeft, ook een Corgi of een Jack Russell. Maar ook een Duitse Herder, veel Border Collies, de Shih Tzu, een Springer Spaniel of een Beagle zijn voorbeelden van honden met een lange rug.

Hoe kun je bepalen of jet hond een lange rug heeft? Eigenlijk eenvoudig, meet de ruglengte en de lengte van de poten. Is de eerste maat groter dan de tweede, dan heeft je hond een lange rug.

Bij Tina kun je zien dat de groene lijn (de rug) langer is dan de rode lijn (de poot).

Ook Sophie heeft een lange rug:

Bij Bowie (de foto helemaal bovenin) heeft heel duidelijk die lange rug.

Welke letsels komen bij honden met een relatief lange rug vaker voor dan bij honden met een kortere rug?

Het meest voorkomend zijn rugproblemen, mn. problemen met de tussenwervelschijven. Honden met ook nog eens erg korte poten, zoals Corgi en Teckel of Basset hebben nog meer kans op rugproblemen dan honden met poten van normale lengte zoals een Duitse Herder.

Ook zie je vaak een letsel aan de Iliopsoas, een spier die oa werkt bij het naar voor brengen van de achterpoot of bij het gaan zitten.

Het risico op deze letsels en blessures kan beperkt worden door goede core spieren. Dit zijn de spieren van de romp, de buik en de rug. Ze zorgen voor balans en stabiliteit.